EBL 2021

EBL 2021 - FORMAT, PROMENE I KVALIFIKACIJE

Esports Balkan Liga se vraća na male ekrane od ponedeljka, 25. januara u standardnim terminima – ponedeljkom i četvrtkom od 19 časova! Kao i do sada, svaki meč ćete moći da pratite uživo putem našeg Fortuna Esports YT kanala i Sport Klub Esports TV kanala.

Ali da krenemo od početka, šta je to EBL?

Esports Balkan Liga je zvanično League of Legends takmičenje za područje Balkana.

Osam najboljih ekipa se tokom dva meseca ligaškog dela i plej-ofa bore za svoj udeo u nagradnom fondu od 20.000 evra. Nakon velikog finala, dve najbolje EBL ekipe započinju svoj put ka trofeju Evrope.

EBL je deo Riotovog sistema evropskih regionalnih liga, od kojih svaka šalje svoje najbolje ekipe u European Masters - najveće evropsko LoL takmičenje ove vrste sa nagradnim fondom od 150.000 evra. Igrači koji se najbolje pokažu na EU Mastersu u velikom broju slučajeva dobiju priliku da zaigraju i za neki od LEC timova, poput Sacrea, Milice i LIMITa.

EBL 2020

Ako podvučemo crtu, čak i pored svega što nas je zadesilo ove godine EBL je ponovo pokazao veliki rast i potvrdio svoj status najvećeg esport projekta u ovom regionu.

Statistika kaže da je tokom 2020. EBL imao publiku od čak 292.374 gledalaca koji su ukupno pogledali 684.770 sati EBL-a.

Najgledaniji meč je bio između ekipa Crvena Zvezda i Šaim Se sa 10.891 istovremenih gledalaca, dok su najgledanije EBL finale pružili CR4ZY i SuppUp sa 9.325 istovremenih gledalaca.

EBL 2021

Format lige, godišnje učestvovanje

Najveća promena se tiče formata lige, odnosno koliko dugo će ekipe ostajati u Esports Balkan Ligi. Do sada su se kvalifikacije održavale između svake sezone, odnosno u decembru i maju, a od ove sezone šansa za ulazak će biti samo jednom godišnje.

Ono što želimo da postignemo ovom promenom je da pružimo ekipama dodatnu stabilnost i mogućnost da lakše ostvare partnerstva sa drugim brendovima, ali bez zatvaranja EBL-a i mogućnosti ulaska u isti.

Osam ekipa koje započnu EBL u 2021. će ostati sa nama cele godine, a kvalifikacije će se održavati tokom decembra. Praktično, ovo znači da nove ekipe imaju samo jednu šansu godišnje da se priključe EBL-u.

Izmena u Locally Trained Representatives (LTR) pravilima

Riotov pravilnik je do sada definisao validnu postavu ekipe kao skup igrača gde su barem tri lokalni talenti, dok maksimalno dva mogu da budu igrači koji nisu deo ovog regiona, sistem 3+2.

Od ove godine to pravilo se koriguje, te će startne postave ekipe preći na sistem 3+3. Praktično, ekipa može imati maksimalno 3 strana igrača ("importa") i minimalno 3 "domaća" (igrači koja ispunjavaju LTR kriterijum).

Nagradni fond

Što se nagradnog fonda tiče, on i dalje ostaje ukupno 20.000 evra, ali mesto na tabeli više neće direktno odlučivati o njegovoj raspodeli.

Umesto linearne podele na osnovu mesta na tabeli na kraju sezone i učinka u plej-ofu, ekipe će od ove godine osvajati novac svakom pobedom u toku regularnog dela sezone. Matematika je prosta, 1 pobeda = 250 evra.

Preostalih 6.000 evra će biti raspodeljeno u plej-ofu:

 • 1. mesto: 3.000 €
 • 2. mesto: 1.500 €
 • 3. mesto: 750 €
 • 4. mesto: 750 €

Ipak, bez obzira na rezultat, svakoj ekipi je zagarantovan minimum od 500 evra (ukoliko im rezultat na kraju sezone bude 0-14 ili 1-13), kao nagrada za učestvovanje/kvalifikovanje. U tom posebnom slučaju, nagradni fond će biti i preko standardnih 20.000 evra.

Ova promena ima za cilj da rasporedi nagradni fond na više ekipa, i još važnije, da pomogne ekipama kojima to treba uz davanje bar malog dodatnog motiva za pobedu.

Kvalifikacije 2021

Što se kvalifikacija tiče, sistem će manje-više ostati isti. Imaćemo otvorene kvalifikacije gde može da učestvuje bilo koji igrač koji je bio minimum Diamond 3 tokom sezone 10.

Nakon toga će uslediti zatvorene kvalifikacije koje će biti miks pozvanih ekipa i najboljih timova iz otvorenih kvalifikacija.

Nakon što se odigraju grupe, prelazimo na finale kvalifikacija. Najbolje ekipe iz prethodnih faza će se boriti za direktan ulazak u EBL.

Otvorene kvalifikacije će se održati u subotu i nedelju (05. i 06. decembra), odakle će najmanje dve ekipe iz svakog turnira proći dalje u zatvorene kvalifikacije. Format će biti Best-of-1 sve do četvrtfinala, kada će takmičenje preći na Best-of-3 sistem. Takođe se igra i meč za treće mesto. Ekipa koja bude treća na otvorenim kvalifikacijama može da popuni mesto ukoliko neka od pozvanih ekipa odustane.

Prijave za kvalifikacije su OTVORENE već od danas!

Sve ekipe i igrači mogu da se prijave i da igraju na oba kvalifikaciona turnira, osim top 2 iz prethodnog dana.

Važna pravila (ceo opšti pravilnik je dostupan OVDE):

 • Svi igrači moraju da imaju navršenih 16 godina pre 25. januara;
 • Otvorene kvalifikacije se igraju na EU Nordic and East serveru.
 • Svaki tim mora da ima barem 3 igrača koja pripadaju EBL regionu kao LTR - Locally Trained Representatives, kao i barem 3 igrača koja se vode kao rezidenti Evrope.
  • LTR se definiše kao mogućnost dokazivanja da igrač pripada takmičarskoj regiji, odnosno da ima legalnu rezidenciju kao i prisustvo u proteklih najmanje 36 od ukupno 60 meseci pre učestvovanja u prvom meču sezone ili da je igrač igrao većinu mečeva evropske regionalne lige u poslednje 2 od 3 sezone. Takođe, igračima će se računati sezona čak iako nisu igrali većinu mečeva dokle god su bili izlistani u zvaničnoj postavi lige ako nisu igrali druge evropske regionalne lige.
  • Takođe, LTR status može da zatraži igrač koji je nakon svoje navršene 13. godine proveo barem 36 meseci u takmičarskoj regiji lige.
  • Takmičarska regija za EBL: Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Slovenija, Mađarska, Bugarska, Rumunija, Makedonija i Albanija.
 • Svaka ekipa mora zadržati barem 3 igrača iz finalne serije koja ih je plasirala u dalji deo takmičenja. Praktično, ako igrači A, B, C, D i E osvoje plasman kroz otvorene kvalifikacije, tim će morati da zadrži barem igrače A, B i C u svim narednim rundama kvalifikacija kao u startnoj postavi u Esports Balkan Ligi do kraja sezone.
 • Svaki igrač koji se uspešno kvalifikuje u sedmu sezonu EBL-a mora da dokaže svoju pripadnost pomenutom regionu, kao i da ima potpisani formular za igrača.
 • Svaki igrač koji se uspešno kvalifikuje u EBL mora da ima profesionalnu sliku u dresu ekipe. Igranje bez slike nije dozvoljeno.
 • Svaki tim koji se uspešno kvalifikuje će morati da potpiše pristupni ugovor sa organizatorima lige (Fortuna Esports).
 • Ovaj ugovor je ključan radi uspostavljanja načina isplate nagradnog fonda i prava ekipa, zbog čega podvlačimo važnost da pravno lice bude vlasnik organizacije.
 • Ako igrač koji je učestvovao u sedmoj sezoni Esports Balkan Lige odluči da napusti svoj prvobitni tim i igra kvalifikacije sa drugim timom, njemu neće biti dozvoljeno da se vrati u svoj prvobitni tim naredne EBL sezone.
 • Igrači koji se uspešno kvalfikuju u EBL kroz kvalifikacije neće moći da se pridruže postojećim EBL timovima u periodu od jedne EBL sezone, čak iako izađu iz prvobitnog tima.
 • Igrači koji se uspešno kvalifikuju u EBL kroz kvalifikacije neće imati mogućnost da prodaju ili na bilo koji način trguju mestom u Esports Balkan Ligi. Ukoliko ekipa ne može da ispuni bilo koji od navedenih uslova, mesto u EBL-u će biti oduzeto.

To je to za sada, slobodno nas pitajte šta god želite na našim kanalima:

YouTube: https://www.youtube.com/fortunaesports

Facebook: https://www.facebook.com/EsportsBalkanLeague/

Instagram: https://www.instagram.com/fortunaesports/

Discord: https://discord.gg/x9uz97G

Da ostanete u toku sa ligom, rasporedom, rezultatima i ekipama pratite EBL sajt: http://lol.balkanesports.com/