KVALIFIKACIJE ZA SEZONU 7

Esports Balkan Liga – Sezona 7

Esports Balkan Liga se vraća na male ekrane od ponedeljka, 22. juna u već standardnim terminima – ponedeljkom i četvrtkom od 19 časova!

Kao i do sada, svaki meč ćete moći da pratite uživo putem našeg Fortuna Esports YT kanala i Sport Klub Esports TV kanala.

Ali da krenemo od početka, šta je to EBL?

Esports Balkan Liga je zvanično League of Legends takmičenje za područje Balkana.

Osam najboljih ekipa se tokom dva meseca ligaškog dela i plej-ofa bore za svoj udeo u nagradnom fondu od 20.000 evra. Nakon velikog finala koje se tradicionalno odigrava u Beogradu pred više od 1.000 navijača i desetine hiljada gledalaca ispred malih i velikih ekrana, dve najbolje EBL ekipe započinju svoj put ka trofeju Evrope.

EBL je deo Riotovog sistema evropskih regionalnih liga, od kojih svaka šalje svoje najbolje ekipe u European Masters - najveće evropsko LoL takmičenje ove vrste sa nagradnim fondom od 150.000 evra. Igrači koji se najbolje pokažu na EU Mastersu u velikom broju slučajeva dobiju priliku da zaigraju i za neki od LEC timova, poput Sacrea, Milice i LIMITa.

Sezonu 6 je odlikovala najgledanija sezona do sada, što EBL čini najgledanijim regionalnim esport programom ikada, po ko zna koji put za redom. Čak 212.592 jedinstvena gledaoca tokom sezone su pogledali više od 320.000 sati prenosa.

Za razliku od ostalih sezona, ovaj put kvalifikacijama neće prethoditi Nacionalne Esports Lige. Kako je ceo svet stao još u martu i usled otkazivanja svih internacionalnih takmičenja, raspored nažalost ne može da izdrži nacionalne lige ove sezone.

Bez brige, NEL projekat nije ugašen niti zaboravljen, samo će sačekati neka srećnija vremena.

Kao i prošle sezone, kako bi ligaški deo sezone imao dovoljan značaj, prva ekipa na tabeli će posle svih 14 kola automatski osigurati prolaz na EU Masters i u najgorem slučaju će ići barem u plej-in fazu. Šampion lige i dalje dobija svoje zasluženo mesto u grupnoj fazi EU Mastersa, a ukoliko se zadesi da je to isti tim, plej-in mesto će ići drugoplasiranoj ekipi u finalu.

Sama liga će zadržati trenutni Bo1 format gde timovi igraju dva puta protiv svih ostalih ekipa u toku sezone, dok će u plejofu svi mečevi biti Best-of-5. Osam najboljih ekipa će svoj put ka Evropi i čeku od 10.000 evra početi 22. juna, a finale je zakazano za sredinu avgusta.

Naravno, pre nego što započnemo novu sezonu, moramo da uradimo par stvari od kojih su najveća kvalifikacije za sezonu 7.

Ukratko, raspored cele sezone izgleda ovako:

Ekipe Level Up i WILD će morati da opravdaju svoje mesto u ligi u borbi protiv dve nadolazeće ekipe. Izazivači će pre toga morati da se dokažu u našem sistemu otvorenih i zatvorenih kvalifikacija.

Kao i svake sezone do sada, EBL će ugostiti hibridni sistem kvalifikacija koji uključuje:

Otvorene kvalifikacije na koje može da se prijavi bilo ko iz regiona.

Zatvorene kvalifikacije u kojima učestvuju pozvane ekipe i dve najbolje ekipe iz otvorenih kvalifikacija;

Promo turnir, odnosno finalne kvalifikacije gde dve najbolje ekipe iz zatvorenog dela igraju protiv EBL ekipa koje su završile na 7. i 8. mestu prošle sezone, odnosno Level Up i WILD.

Otvorene kvalifikacije će se održati u subotu 23. maja, odakle će najmanje dve ekipe proći dalje u zatvorene kvalifikacije. Pravo na učešće imaju svi igrači preko 16 godina (dokle god prate i ostala pravila), a format će biti Best-of-1 sve do polufinala, kada će takmičenje preći na Best-of-3 sistem.

Prijave za kvalifikacije su OTVORENE već od danas!

U zatvorenim kvalifikacijama će ih čekati prethodno pozvane ekipe iz regiona koje će se od 25. do 28. maja boriti po grupama za prolaz u plej-of.

Najbolje dve ekipe iz svake od grupa će se ukrstiti u četvrtak 28. maja, a dva pobednika će proći dalje u finalni Promo turnir.

U finalu kvalifikacije će ih čekati Level Up i WILD. Sedmoplasirani Level Up će imati blagu prednost u vidu mogućnosti da izabere ekipu protiv koje će igrati prvu rundu duplih eliminacija.

Pobednici pobedničkog i gubitničkog finala će kompletirati listu od 8 timova koje ćemo gledati od 22. juna, pa sve do kraja avgusta u sedmoj sezoni Esports Balkan Lige!

Važna pravila (ceo opšti pravilnik je dostupan OVDE):

 • Svi igrači moraju da imaju navršenih 16 godina pre 22. juna;
 • Otvorene kvalifikacije se igraju na EU Nordic and East serveru.
 • Svaki tim mora da ima barem 3 igrača koja pripadaju EBL regionu kao LTR - Locally Trained Representatives, kao i barem 3 igrača koja se vode kao rezidenti Evrope.
  • LTR se definiše kao mogućnost dokazivanja da igrač pripada takmičarskoj regiji, odnosno da ima legalnu rezidenciju kao i prisustvo u proteklih najmanje 36 od ukupno 60 meseci pre učestvovanja u prvom meču sezone ili da je igrač igrao većinu mečeva evropske regionalne lige u poslednje 2 od 3 sezone. Takođe, igračima će se računati sezona čak iako nisu igrali većinu mečeva dokle god su bili izlistani u zvaničnoj postavi lige ako nisu igrali druge evropske regionalne lige.
  • TTakođe, LTR status može da zatraži igrač koji je nakon svoje navršene 13. godine proveo barem 36 meseci u takmičarskoj regiji lige.
  • Takmičarska regija za EBL: Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Slovenija, Mađarska, Bugarska, Rumunija, Makedonija i Albanija.
 • Svaka ekipa mora zadržati barem 3 igrača iz finalne serije koja ih je plasirala u dalji deo takmičenja. Praktično, ako igrači A, B, C, D i E osvoje plasman kroz otvorene kvalifikacije, tim će morati da zadrži barem igrače A, B i C u svim narednim rundama kvalifikacija kao i u prvih 8 kola u startnoj postavi u Esports Balkan Ligi.
 • Svaki igrač koji se uspešno kvalifikuje u sedmu sezonu EBL-a mora da dokaže svoju pripadnost pomenutom regionu, kao i da ima potpisani formular za igrača.
 • Svaki tim koji se uspešno kvalifikuje u sedmu sezonu će morati da potpiše pristupni ugovor sa organizatorima lige (Fortuna Esports).
 • Ovaj ugovor je ključan radi uspostavljanja načina isplate nagradnog fonda i prava ekipa, zbog čega podvlačimo važnost da pravno lice bude vlasnik organizacije.
 • Ako igrač koji je učestvovao u šestoj sezoni Esports Balkan Lige odluči da napusti svoj prvobitni tim i igra kvalifikacije sa drugim timom, njemu neće biti dozvoljeno da se vrati u svoj prvobitni tim u periodu od prvih 6 mečeva naredne EBL sezone.
 • Igrači koji se uspešno kvalfikuju u EBL kroz kvalifikacije neće moći da se pridruže postojećim EBL timovima u periodu od jedne EBL sezone, čak iako izađu iz prvobitnog tima.
 • Igrači koji se uspešno kvalifikuju u EBL kroz kvalifikacije neće imati mogućnost da prodaju ili na bilo koji način trguju mestom u Esports Balkan Ligi. Ukoliko ekipa ne može da ispuni bilo koji od navedenih uslova, mesto u EBL-u će biti oduzeto.

To je to za sada, slobodno nas pitajte šta god želite na našim kanalima:

YouTube: https://www.youtube.com/fortunaesports

Facebook: https://www.facebook.com/EsportsBalkanLeague/

Instagram: https://www.instagram.com/fortunaesports/

Discord: https://discord.gg/x9uz97G

Da ostanete u toku sa ligom, rasporedom, rezultatima i ekipama pratite EBL sajt: http://lol.balkanesports.com/