KVALIFIKACIJE ZA SEZONU 5

Esports Balkan Liga – Sezona 5

Nekako čim se završi jedna EBL sezona počinje da se postavlja pitanje – kada kreće sledeća?

Za one koji su dobro upoznati sa evropskim i svetskim kalendarom LoL takmičenja, manje-više je očigledno kakav raspored mora biti, ali ne želimo da bilo ko nagađa tako da ćemo u ovom tekstu izložiti šta nas očekuje u narednom periodu.

Pre svega, EBL kvalifikacije su praktično već počele. Uvođenjem NEL sistema koji kaže da pobednici svake Nacionalne Esport Lige idu direktno u zatvorene kvalifikacije za EBL, kvalifikacije za NEL su zapravo prvi korak za jednu ekipu na putu do Esport Balkan Lige.

Slovenija, Crna Gora i Makedonija su ovaj proces završile, i već su nam poznate ekipe koje će se takmičiti u prvoj NEL sezoni. Kvalifikacije za Bosnu i Srbiju nas očekuju 27. aprila, dok će igrači iz Hrvatske imati svoju šansu za vikend 4. i 5. maja.

NEL nije jedini način da se dođe do EBL. Dok svaka država koju EBL pokriva ne bude imala svoju verziju nacionalne lige, zadržaćemo i dobro poznate otvorene kvalifikacije na koje može da se prijavi bilo ko (prijave će biti otvorene uskoro).

Otvorene kvalifikacije služe i kao „druga šansa“ za ekipe koje nisu uspele da osvoje svoju Nacionalnu Esport Ligu, ali i dalje misle da su dovoljno dobre za EBL.

Otvorene kvalifikacije za EBL biće održane u subotu, 01. juna.

Pobednici Nacionalnih Esport Liga, ekipe koje prođu kroz otvorene kvalifikacije i određene ekipe koje će na osnovu svojih prethodnih uspeha biti pozvane igraće zatvorene kvalifikacije koje će se održati od 4. do 7. juna.

Konačni obračun najbolje 2 ekipe sa tog takmičenja i ekipa Rift i Nerotec je zakazan za vikend 8. i 9. juna.

Malo poznato pravilo je da će Nerotec kao 7. ekipa imati pravo da u prvoj fazi izabere svog protivnika.

Nakon svega toga, svečani početak EBL Sezone 5 biće u ponedeljak, 24. juna. Naravno, termini ostaju isti tako da će EBL biti na programu svakog ponedeljka i četvrtka od 18 časova na Fortuna kanalima, uz još par iznenađenja!

Veliko finale za kraj leta i kraj sezone zakazali smo za 24. avgust.

Nakon kraja EBL sezone 5 očekuje nas jesenje izdanje EU Mastersa u septembru, nakon čega EBL ide na kratku pauzu do početka 2020. godine. Novi, veći NEL ciklus nas očekuje na zimu i čim budemo imali više informacija podelićemo ih sa vama.

Sva takmičenja će se održati na platformi Challengermode, koja je naš NEL partner i gde se od ove godine redovno održavaju naši LoL Weekly turniri.