KVALIFIKACIJE ZA SEZONU 3

EBL SEZONA 3 – KVALIFIKACIJE

Zdravo ljudi, danas pričamo o EBL Sezoni 3 i kvalifikacijama!

Ako ste ušli samo da čujete kada počinje Sezona 3, odgovor je 09. jula u 19 časova! Vremena prenosa se neće menjati, tako da ćete od 09. jula do 23. avugsta moći da gledate EBL LoL svakog ponedeljka i četvrtka od 19 časova!

Prošla sezona je bila ogroman uspeh za Balkan, posebno u dva aspekta.

Prvo, gledali smo KlikTech dok je razvaljivao neke od najjačih evropskih timova i pravio mesta na internacionalnoj mapi za talente sa Balkana.
Drugo, probili smo rekorde gledanosti iznova i iznova. Finale je gledalo preko 29.000 jedinstvenih gledalaca uživo, dok je preko 6.000 ljudi pratilo EBL istovremeno tokom borbe između KlikTecha i ekipe X25 Esports. Ovi brojevi možda nisu na nivou LCS-a, ali ponovo ste dokazali da je EBL najgledanija liga na Balkanu! Hvala vam puno što nas pratite, nadamo se da ćemo uspeti da povećamo našu zajednicu još više!

Sad je vreme za neke opšte informacije o sezoni 3.

Domaćin EBL završnice će i ove sezone biti Beograd, ali središte esporta ovaj put prelazi reku i seli se u istorijski centar Zemuna.

U letnjoj sezoni neće biti mnogo promena. Mnogo nam se sviđa trenutni Bo1 format gde timovi igraju dva puta protiv svih ostalih ekipa u toku sezone. Bez brige, u plejofu će svi mečevi biti Best-of-5. Iako se možda promeni par ekipa koje će učestvovati, i dalje će to biti osam najjačih ekipa na Balkanu u borbi za šansu da predstavljaju Balkan u Evropi.

Takođe, ako jedno mesto u EU Masters-u nije dovoljno, ove sezone šaljemo dva tima u Evropu! Praktično, od ove sezone će oba finalista ići u Evropu i predstavljati Balkan, što će nam duplirati šanse za internacionalni uspeh!

Ponavljamo, sezona 3 počinje 09. jula u 19 časova na Fortuna Esports YouTube kanalu.

Jedna bitna promena se tiče pravilnika lige, koji će sa početkom treće sezone posmatrati igrače iz Grčke i sa Kipra kao importe. Naravno, radićemo sa timovima kako bismo osigurali da ova promena ne prouzrokuje bilo kakve probleme ili negativno utiče na EBL igrače.

Zbog ove izmene, implementiraćemo grejs period tokom letnje polusezone koji će omogućiti timovima sa igračima iz Grčke i sa Kipra da se laganim tempom prilagode novim pravilima kako ne bismo uticali loše na timsku sinergiju.

TL:DR

 • EBL će od ove sezone imati dva mesta u EU Masters takmičenju (oba finalista prolaze dalje);
 • Od ove sezone, igrači iz Grčke i sa Kipra će se voditi kao importi.

EBL će koristiti hibridni sistem kvalifikacija koji će upotpuniti listu takmičara za treću sezonu. Želja nam je da pružimo šansu svim zainteresovanim timovima da se dokažu, zbog toga počinjemo sa otvorenim kvalifikacijama.

EBL otvorene kvalifikacije će ugostiti neograničeni broj timova koji će se boriti u Bo1 formatu na ispadanje, sve do polufinala. Polufinale, meč za treće mesto i finale će se odigrati u Bo3 formatu. Ovi mečevi će odlučiti 2 tima koja će proći u dalju fazu takmičenja – EBL zatvorene kvalifikacije. Ako iz bilo kog razloga neki od pozvanih ekipa ne mogu da učestvuju u zatvorenim kvalifikacijama, trećeplasirana i četvrtoplasirana ekipa iz otvorenih kvlaifikacija će zauzeti njihovo mesto (zato postoji meč za treće mesto).

PRIJAVE za otvorene kvalifikacije su OTVORENE: https://goo.gl/wqDzG5

Sada ulazimo u malo komplikovaniji deo. Kao što već verovatno znate, naši partneri sa Balkana rade sa nama kako bi EBL bio dostupan na celom Balkanu. Uz njihovu pomoć, odlučićemo 4 tima koji će učestvovati u zatvorenom delu kvalifikacija. Lista ovih timova će biti objavljena 14. juna.

Osim direktno pozvanih timova, njima će se priključiti i 2 tima koja budu najbolje plasirana na otvorenim kvalifikacijama.

Nakon što svih 6 timova (4 pozvanih i 2 iz EBL OQ) budu spremni, krenuće borba u okviru dve grupe od po 3 tima, gde će svaki tim igrati sa svakim po dva Bo1 meča. Dva najbolje plasirana iz svake grupe će se susresti u plejof fazi, gde će se prvoplasirani tim obe grupe boriti protiv drugoplasiranog tima suprotne grupe u Bo3 formatu:

Meč #1: Grupa A #1 vs Grupa B #2

Meč #2: Grupa B #1 vs Grupa A #2

Pobednici ovih mečeva prolaze dalje u poslednju rundu EBL kvalifikacija.

Sedmi tim regularnog dela sezone (Crvena Zvezda Esports) će izabrati protiv kojeg od ova dva tima će se boriti u finalnom delu kvalifikacija, u sistemu duple eliminacije. Pobednici prve runde će se susresti u Bo5 finalu koje će odlučiti prvi tim koji ćemo gledati u trećoj sezoni EBL-a, dok će gubitnici imati još jednu šansu da se plasiraju u treću sezonu EBL-a u okviru gubitničkog finala, takođe u Bo5 formatu.

Važna pravila (ceo pravilnik će biti dostupan uskoro):

 • Svi igrači moraju imati navršenih 16 godina
 • Svaki tim mora imati barem 3 igrača koja pripadaju EBL regionu (pripadnost se definiše kao mogućnost dokazivanja da igrač trenutno živi u jednoj od 10 država koje pokriva EBL: Srbija, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Slovenija i Albanija).
 • Svaki igrač mora zadržati barem 3 igrača iz finalne serije koja ih je plasirala u dalji deo takmičenja. Praktično, ako igrači A, B, C, D i E osvoje plasman kroz otvorene kvalifikacije, tim će morati da zadrži barem igrače A, B i C u svim narednim rundama kvalifikacija kao i u prvoj nedelji mečeva u samoj Esports Balkan Ligi.
 • Svaki igrač koji se uspešno kvalifikuje u treću sezonu EBL-a mora da dokaže svoju pripadnost pomenutom regionu (jednoj od 12 država) kao i da ima potpisani formular za igrača.
 • Svaki tim koji se uspešno kvalifikuje u treću sezonu će morati da potpiše pristupni ugovor sa organizatorima lige (Fortuna Esports).
 • Ovaj ugovor je ključan radi uspostavljanja načina isplate nagradnog fonda i prava ekipa, zbog čega podvlačimo važnost da pravno lice bude vlasnik organizacije.
 • Ako igrač koji je učestvovao u drugoj sezoni Esports Balkan Lige odluči da napusti svoj prvobitni tim i igra kvalifikacije sa drugim timom, njemu neće biti dozvoljeno da se vrati u svoj prvobitni tim u periodu od jedne EBL sezone.
 • Igrači koji se uspešno kvalfikuju u EBL kroz kvalifikacije neće moći da se pridruže postojećim EBL timovima u periodu od jedne EBL sezone.
 • Bilo koji oblik bustovanja timova u EBL sa ciljem da se proda slot će rezultovati momentalnom zabranom učestvovanja za sve učesnike kao i oduzimanjem mesta u ligi.

To je to za sada, slobodno nas pitajte šta god želite u komentarima na Facebook objavi!