EBL 2022+

EBL 2022+

Zvanična League of Legends liga za Balkan se vraća na ekrane svih veličina 17. januara, a EBL akciju ćete moći da pratite uživo kao i do sada, ponedeljkom i četvrtkom od 19 časova putem Fortuna Esports YouTube, Twitch i Trovo kanala, kao i na Sport Klub Esports TV.


Šta je uopšte EBL?

Osam najboljih League of Legends ekipa se tokom dva meseca ligaškog dela i plej-ofa bore za titulu šampiona Balkana i mesto u evropskom kupu. Nakon velikog finala, dve najbolje EBL ekipe započinju svoj put ka trofeju Evrope.

EBL je deo Riotovog sistema evropskih regionalnih liga, od kojih svaka šalje svoje najbolje ekipe u European Masters - najveće evropsko LoL takmičenje ove vrste sa nagradnim fondom od 150.000 evra. EU Masters je ujedno i platforma gde igrači iz cele Evrope imaju šansu da pokažu svoj potencijal, a ako se pokažu dobro, u velikom broju slučajeva dobiju priliku da zaigraju za neki od LEC timova, poput Sacrea, Milice, LIMITa, Twohoyrza, Spookya, Merse, itd.


EBL 2020 u brojkama

Prošla godina je bila luda vožnja. Sigurno najzapaženiji momenat je uspeh igrača ekipe SuppUp tokom EU Mastersa, koji je lansirao njihove karijere u najjače evropske lige.

Najgledaniji meč u godini je bio između ekipa Šaim Se SuppUp i Crvene Zvezde, kada je Baka Prase izvukao Yasua na topu (realno šta ste drugo očekivali), a izmereno je čak 15.246 istovremenih gledalaca u jednom trenutku, što ovaj meč čini drugim najgledanijim esport prenosom u regiji ikada.

EBL prenosi uživo su tokom 2020. nakupili 599.687 pogledanih sati, uz 405.117 jedinstvenih gledalaca tokom cele godine, dok je putem TV-a EBL prenos pogledalo 212.490 gledalaca tokom proleća i 235.640 jedinstvenih gledalaca tokom leta.


Šta je sve novo u EBL-u?

Naredna sezona nam donosi mnogo uzbudljivih promena. Prva na listi je to da je EBL osigurao ERL licencu za naš region do kraja 2024.

Druga na redu je zimski kup, koji će ukrstiti najbolje LoL ekipe na Balkanu sa amaterskom zajednicom i dati priliku svim LoL igračima u regiji da se dokažu pred narednu takmičarsku godinu. Prvi kup stiže već u sezoni 2022, a održavaće se svake godine.

Nagradni fond će se deliti kroz tri takmičenja - dve polusezone EBL-a i zimski kup, i zajedno sa stipendijama iznosi 44.000 evra godišnje.

Pored nagradnog fonda i stipendija, ekipama će tokom 2022. na raspolaganju biti i 30.000 evra težak razvojni fond, koji ima za cilj da nagradi ekipe spremne da idu korak dalje i postave nove standarde kada je u pitanju broj njihovih navijača.


Format lige

Uz sve promene širom LoL esport ekosistema, EBL je najmanje pogođen. I dalje ćemo gledati osam najboljih ekipa u Bo1 formatu, dok će plej-of sada imati dodatan meč, kao svojevrsni gubitnički žreb, i pratiće “Page-playoffs” format.

Još jedna bitna izmena je da će se svake naredne kvalifikacije (za takmičarsku godinu 2023. i na dalje) igrati u septembru, odnosno odmah nakon završetka letnje polusezone.

Dve najniže rangirane ekipe nakon obe polusezone će se takmičiti u relegacijama i pokušati da odbrane svoje mesto u ligi. Godišnji poeni će zavisiti od učinka tokom obe polusezone, gde će se letnja vrednovati malo više, uzimajući u obzir trenutnu formu tima:


Raspored za 2022

 • EBL Spring Split:
 • Regularna sezona: 17. januar - 3. mart
 • Plej-of: 7 - 13. mart
 • Finale: 19. mart
 • EBL Summer Split:
 • Regularna sezona: 6. jun - 21. jul
 • Plej-of: 25. jul - 4. avgust
 • Finale: 13. avgust
 • EBL Promotion:
 • Period: 12 - 22. septembar
 • EBL Zimski Kup (ProAm) turnir:
 • Period: 12. oktobar - 20. novembar

Kvalifikacije 2022

Što se ovogodišnjih kvalifikacija tiče, sistem će manje-više ostati isti. Imaćemo otvorene kvalifikacije gde može da učestvuje bilo koji igrač koji je bio minimum Diamond 3 tokom sezone 11.

Nakon toga će uslediti zatvorene kvalifikacije koje će biti miks pozvanih ekipa (ukoliko ih bude) i najboljih timova iz otvorenih kvalifikacija. Ukoliko želite da se prijavite za izbor u zatvorene kvalifikacije, molimo vas da popunite ovu formu:

Nakon što se odigraju grupe, prelazimo na finale kvalifikacija. Najbolje ekipe iz prethodnih faza će se boriti za ulazak u EBL. Format će biti objavljen naknadno.

Otvorene kvalifikacije će se održati u subotu i nedelju (04. i 05. decembra), odakle će najmanje dve ekipe iz svakog turnira proći dalje u zatvorene kvalifikacije. Format će biti Best-of-1 sve do četvrtfinala, kada će takmičenje preći na Best-of-3 sistem. Takođe se igra i meč za treće mesto. Ekipa koja bude treća na otvorenim kvalifikacijama može da popuni mesto ukoliko neka od pozvanih ekipa odustane.

Prijave za kvalifikacije su OTVORENE već od danas!

*Sve ekipe i igrači mogu da se prijave i da igraju na oba kvalifikaciona turnira, osim top 2 iz prethodnog dana (važi i za ekipe i za pojedinačne igrače)

 • Svi igrači moraju da imaju navršenih 16 godina pre 17. januara, 2022
 • Otvorene kvalifikacije se igraju na EU West serveru
 • Svaki tim mora da ima barem 3 igrača koja pripadaju EBL regionu kao LTR - Locally Trained Representatives, kao i barem 3 igrača koja se vode kao rezidenti Evrope
 • LTR se definiše kao mogućnost dokazivanja da igrač pripada takmičarskoj regiji, odnosno da ima legalno boravište kao i prisustvo u proteklih najmanje 36 od ukupno 60 meseci pre učestvovanja u prvom meču sezone ili da je igrač igrao većinu mečeva evropske regionalne lige u poslednje 2 od 3 sezone. Takođe, igračima će se računati sezona čak iako nisu igrali većinu mečeva dokle god su bili izlistani u zvaničnoj postavi lige ako nisu igrali druge evropske regionalne lige
 • Takođe, LTR status može da zatraži igrač koji je nakon svoje navršene 13. godine proveo barem 36 meseci u takmičarskoj regiji lige
 • Takmičarska regija za EBL: Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Slovenija, Mađarska, Bugarska, Rumunija, Makedonija i Albanija
 • Svaka ekipa mora zadržati barem 3 igrača iz finalne serije koja ih je plasirala u dalji deo takmičenja. Praktično, ako igrači A, B, C, D i E osvoje plasman kroz otvorene kvalifikacije, tim će morati da zadrži barem igrače A, B i C u svim narednim rundama kvalifikacija
 • Svaki igrač koji se uspešno kvalifikuje u EBL mora da dokaže svoju pripadnost pomenutom regionu, kao i da ima potpisani formular za igrača
 • Svaki igrač koji se uspešno kvalifikuje u EBL mora da ima profesionalnu sliku u dresu ekipe
 • Svaki tim koji se uspešno kvalifikuje potpisuje pristupni ugovor sa organizatorima lige (Fortuna Esports)
 • Ovaj ugovor je ključan radi uspostavljanja načina isplate nagradnog fonda i prava i obaveza ekipa, zbog čega podvlačimo važnost da pravno lice bude vlasnik organizacije
 • Igrači koji se uspešno kvalifikuju u EBL kroz kvalifikacije neće imati mogućnost da prodaju ili na bilo koji način trguju mestom u Esports Balkan Ligi. Ukoliko ekipa ne može da ispuni bilo koji od navedenih uslova, mesto u EBL-u će biti oduzeto

To je to za sada, slobodno nas pitajte šta god želite na našim kanalima:

YouTube: https://www.youtube.com/fortunaesports

Instagram: https://www.instagram.com/fortunaesports/

Discord: https://discord.gg/x9uz97G

Da ostanete u toku sa ligom, rasporedom, rezultatima i ekipama pratite EBL sajt: http://lol.balkanesports.com/